ISO 22000
HACCP este o abreviere a expresiei din limba engleza „Hazard Analysis. Critical Control Points” care se poate traduce „Analiza riscurilor. Puncte critice de control”.
Directiva Consiliului Comunitatii Europene nr.93/43/EEC/14 iunie 1993 privind igiena produselor alimen-tare urmareste sa asigure un sistem unitar de urmarire a calitatii produselor alimentare, care sa intaresca increderea consumatorului in securitatea produselor alimentare. Legislatia romana prevede din 1995 obli-gativitatea operatorilor din lantul alimentar de a implementa un sistem de siguranta alimentului bazat pe HACCP.
Un sistem de asigurare a inocuitatii produselor alimentare bazat pe principiile HACCP poate fi implemen-tat de sine statator intr-o firma sau pe structura unui sistem de management al calitatii ISO 9001:2008, tinând cont de indicatiile ghidului ISO 15161. Standardele pe baza carora se putea audita si certifica o organizatie au constituit baza pentru standardul ISO 22000, publicat in 2005.
Avantaje:
- conformarea cu cerintele legale si de reglementare—conditie esentiala pentru obtinere autorizatie de functionare;
- reducerea riscurilor si cresterea inocuitatii alimentelor;
- pastrarea pozitiei de piata;
- intrarea pe noi segmente de piata;
- cresterea increderii clientilor si furnizorilor;
- indeplinirea conditiilor de participare la licitatii;
Principii:
- identificarea riscurilor
- identificarea punctelor critice de control (PCC);
- stabilirea limitelor critice pentru fiecare PCC;
- stabilirea sistemului de monitorizarea a PCC;
- stabilirea de actiuni corective stabilirea procedurilor de verificare a eficacitatii sistemului HACCP;
- stabilirea documentelor si inregistrarilor pentru planul HACCP;
Pentru proiectare, documentarea si implementarea unui astfel de sistem in organizatia dumneavoastra, ACTA livreaza la cerere urmatoarele servicii:
Audit de diagnostic:
- auditul proceselor organizatiei;
- cartografierea proceselor;
- evaluare politici, practici, obiective si indicatori;
- raport de stare si recomandari;
Proiectare si documentare sistem (politici, proceduri, manual, for-mulare, instructiuni si diagrame de flux);
Identificare pericole si stabilire puncte Critice de Control (chimice, biologice si fizice);
Elaborare plan HACCP;
Elaborare programe preliminare si programe preliminare opera-tionale;
Implementare sistem (comunicare interna, instruiri, formare Echipa HACCP);
Audit intern periodic;
Asistenta pentru pregatirea auditului de certificare;
Efectuare audit de secunda parte (la furnizori sau parteneri);
Asistenta pentru auditul de secunda parte de la parteneri si clienti;